Geschiedenis van een berg

Het gebied rond het Theehuis in Venray draagt een rijk verleden. Het heette ooit ‘Reyndersbos’; de Zusters Ursulinen kochten het eind negentiende eeuw aan. Dat deden zij voor de jonge meisjes van een pensionaat dat in hun beheer was, verbonden aan het meisjesgymnasium Jerusalem.

De zusters zagen de heuvel en het bos als een mooie plek voor de meisjes die hier “zouden kunnen stoeien en lawaaien, zoveel zij wilden.“ Zo ontstond een park met een gevarieerde natuur, een speelweide en veel prieeltjes. En dus een nieuw gebouw bovenop de heuvel: het Theehuis.

In 1981 kocht de gemeente Venray het park aan van de Zusters Ursulinen. Daarmee kreeg de hele Venrayse bevolking toegang tot het park.

Stichting Venrayse Kunstkring zag de plek als een bijzondere locatie voor haar buitenmanifestaties. In 1992 werd het park ondergebracht in Stichting Odapark. Odapark renoveerde het Theehuis en breidde in 1999 uit met een nieuwe projectruimte voor tentoonstellingen plus een foyer.

Sindsdien organiseert Odapark hier tentoonstellingen en kunstmanifestaties die in de publiciteit komen tot over de landsgrenzen. Het bos is tegelijk een beeldenbos vol permanente kunst. Van heinde en verre komen mensen naar deze bijzondere plek om kunst en natuur te beleven in hun onderlinge samenspel.

De Theehuisconcerten zijn een mooi deel van de rijke, Venrayse geschiedenis die aan deze plek is verbonden. De nieuwe reeks klassieke concerten zijn een vervolg op de serie die Fred Renirie er sinds begin jaren negentig organiseerde. Om klassieke muziek live te ervaren, is een betere plek dan het Theehuis nauwelijks denkbaar. Met uitzicht door de hoge ramen op een park waarvan er geen gelijke is in Limburg en wel tot ver daarbuiten.